Srovnávací ceny fyzických produktů v on-line světě

Existuje několik důvodů, proč srovnávací ceny stanovené na bázi objemových indexů nemusí fungovat v případě takových fyzických produktů, jako je například ropa. Provozovatelé on-line burz si to zřejmě dosud neuvědomují. Tento článek rozebírá čtyři předpoklady, na nichž provozovatelé obvykle staví svou on-line burzu.

1. předpoklad: **On-line obchodování je „účinnější“ a ušetří finanční prostředky zainteresovaných stran.** Tento předpoklad s sebou nese určité riziko: nebere totiž v úvahu zájmy prodejců a především pak zájmy výrobců fyzických komodit.

2. předpoklad: **Zisk z vyšší účinnosti mohu výhodně zpeněžit.** Hráči na trhu jsou nepochybně připraveni platit za účinnější služby. V energetice však zvýšení účinnosti sjednávání transakcí není velké. Elektronická burza bude vydělávat pouze tehdy, prodá-li její majitel ještě něco jiného.

3. předpoklad: **Moje on-line burza bude nejlepší, takže využije veškerou likviditu trhu.** Jinými slovy: dostatečná podpora marketingu změní obchodní modely – nepochybně omyl.

4. předpoklad: **Jakmile jsem získal dostatečnou likviditu, mohu určovat srovnávací ceny.** Toto tvrzení vyvolává řadu vážných otázek. Odpověď na libovolnou z nich může znehodnotit celý model.

V současném tržním prostředí je pouze minimální šance, že index získá stejné uznání jako srovnávací cena.

**Datum vydání: IV/2001**
Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World