Správu znalostí má řídit management firmy a ne oddělení IT

Šéfové firem objevují ve správě znalostí nástroj k udržení informací, které by mohly být ztraceny v případě odchodu nebo propouštění zaměstnanců. Takovou zkušenost udělala i poradenská společnost **Zamba Corp.**, která se specializuje na problematiku řízení vztahu se zákazníkem (CRM).

Koncem devadesátých let zaznamenala tato firma výrazný růst a její vedení pocítilo nedostatečnou integraci podnikových znalostí. Vyhledávání znalostí požadovaných ze strany klientů bylo stále obtížnější.

Nový prezident společnosti (zvolený na sklonku minulého roku) začal ihned s budováním centralizovaného systému. Řízení veškerých aktivit správy znalostí přešlo z oddělení informačních technologií do rukou managementu a výměna dokumentů se přesunula z chráněné podnikové sítě na webové stránky firmy. Nový znalostní systém je postaven na platformě **Intraspect 4** od firmy **Intraspect Inc.**

Na formulaci firemní strategie správy znalostí a na vytváření podmínek pro jejich interní výměnu se podíleli sami zaměstnanci, kteří byli pro tento účel rozděleni do malých skupin.

**Datum vydání: VIII/2001**
Zdroj: Knowledge Management Magazine - zdroj informací pro oblast knowledge managementu (správy znalostí)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge Management Magazine