Spam dobyl i mobil

Někteří z nás se domnívali, že našli e-mailovou nirvánu, kde se nemusejí obávat počítačových virů ani nevyžádané pošty. Začali proto rozesílat textové i obrázkové e-maily z mobilních telefonů (prostřednictvím protokolu MMS). Realita z hlediska bezpečnosti však není tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zejména spamu nebude možné se vyhýbat dlouho.

V Japonsku a Evropě je MMS spam již závažným problémem. Uživatelé mobilních telefonů přitom mají se spamem větší potíže než běžní uživatelé elektronické pošty. Nejde jen o to, že každá příchozí zpráva jejich telefony rozezvučí, ale i to, že někteří operátoři příchozí zprávy zpoplatňují. Poplatky za odesílání zpráv naopak spammery neodrazují, protože užívají předplacený účet a když systém zaregistruje překročení limitu, zprávy již dávno odešly nešťastným majitelům mobilních telefonů. Navíc mohou mobilní telefon napojit na počítač a veškeré poplatky si ušetřit.

Pokud jde o viry, ty zatím mobilní telefony nezasáhly. Neznamená to však, že by nemohly, protože mobilní telefony využívají problematický protokol MIME.

-kk-

**Datum vydání:** VI/2004
Zdroj: TechWeb - server pro IT manažery a odborníky
Zobrazit přehled článků ze zdroje TechWeb