Softwarové výhody iPhonu

První iPhone uspěl díky elegantnímu designu a dotykovému displeji. Nový telefon-počítač firmy Apple využívá také sílu softwaru, a stává se tak pro uživatele velkým lákadlem. Síla jeho počítače spolu s podpůrnými technologiemi mu umožňují provádět úkony, které dosud žádný telefon nezvládal.

Máte v kapse počítač?

Už jen herní vlastnosti iPhonu jsou dobrým příkladem jeho síly. Zabudovaný akcelerometr mu umožňuje poznat, zda je v náklonu či v pohybu a tak funguje podobně jako ovládání u her Nintendo Wii.

GPS čip umožňuje softwaru jít daleko za rámec zřejmých funkcí map. Stránky s vyhledáváním nebo sdílením fotografií dokáží nyní předpokládat polohu uživatele a přizpůsobovat, co vidí ve svém okolí.

3G iPhonu funguje i na rychlejších sítích, takže software běhá dvakrát rychleji než na prvních přístrojích.

Nahrávání softwaru jedním tlačítkem

Nový AppStore nabízí snadné – „one touch“ - zakoupení i instalaci programů na iPhonu a očekává se, že změní standardy softwaru na jiných přístrojích.

Na rozdíl od PC nabízely telefony dříve málo nebo téměř žádný výběr programů, které by na nich mohly fungovat. I iPod od Apple následoval podobnou dráhu. Po roce 2003, když iTunes začaly nabízet nepřerušovaný způsob nákupu, instalace a přehrávání hudby, a tak eliminovaly množství technických překážek, začala éra nákupu digitálních melodií a odbyt iPodů vzrostl.

Ze začátku Apple odolával otevření iPhonu vývojářům softwaru, což znamenalo, že na něm mohl běhat pouze software z webu. Změna názoru ale přivedla vývojáře ve velkém. Ti využili nových schopností telefonu, aby programy běhaly na telefonu spíše než pomalu prostřednictvím webu.

Tato změna znamená, že software dokáže ukládat data na iPhonu. Nyní fungují hesla a „virtuální privátní sítě“ – zajištující tok dat přes internet do kancelářských sítí, které firmy vyžadují, aby získaly přístup k citlivým firemním datům.

Díky využití vysokého rozlišení displeje iPhonu, byla vytvořena verze softwaru Quickoffice, která umožňuje uživatelům prohlížet v plném rozlišení třeba prezentace, či si přibližovat na čtení a editovat jednotlivé prvky dokumentů.

-av-

Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight