Softwarové platformy a revoluce v byznysu

Mobilní telefony, Game Boye nebo počítače jsou příklady výrobků založených na softwarových platformách – ekosystémech, do nichž mohou nezávislé firmy poskytovat další produkty a služby na bázi základní technologie. Ve světe softwarových platforem můžete zbohatnout (zeptejte se například autorů vyzváněcích melodií pro mobilní telefony). Vyžaduje to vak také speciální manažerské dovednosti, které zdůrazní spolupráci nad konkurencí.

Profesor Andrei Hagiu hovořil v této souvislosti s magazínem Harvard Business School Working Knowledge o poznatcích ze své nové knihy Invisible Engines (Neviditelné hnací stroje).

- Softwarové platformy zvýšily produktivitu a invotivnost v řadě odvětví. Jiná odvětví naopak zničily a přispěly i ke vzniku mnohých odvětví zcela nových.

- Softwarové platformy jsou silné hnací nástroje změn díky tvárnosti kódu svých základních funkcí. To jim umožňuje lehce pronikat do různých odvětví a neustále se zdokonalovat.

- Řízení softwarových platforem není jen o vytváření technologií. Vyžaduje dovednosti v oblasti řízení spolupráce, vytváření kreativních obchodních modelů a předvídání konkurence.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge