Smartphony zvýší produktivitu mobilních zaměstnanců, ne však vždy

Průzkum americké společnosti In-Stat ukázal, že zaměstnanci dnes na cestách preferují tzv. smartphony (mobilní teleny s operačním systémem) před laptopy a PDA. Výhodou smartphonu jsou menší rozměry, nižší hmotnost, nižší cena a v závislosti na používaných aplikacích i přístupnost všech požadovaných funkcí. Firmy začínají na smartphony více nahlížet jako na užitečnou alternativu mobilních zařízení pro své zaměstnance, někteří odborníci však před těmito zařízeními varují.

Ředitel konsorcia Mobile Enterprise Alliance v americkém Wakefieldu Bill Hughes například nedoporučuje smartphony servisním pracovníkům v terénu. „Jsou jako švýcarské armádní nože, dokáží všechno,“ popisuje tato zařízení. Připomíná ale, že jejich smyslem je zvyšovat produktivitu, kterou v některých případech naopak snižují. Firmy budou podle něho jen těžko chtít, aby si jejich servisní zaměstnanci instalovali na své telefony hry a další aplikace. U zaměstnanců v terénu je produktivita velice důležitá, a tak by se terénní zaměstnanec zapálený do neustálého instalování nových aplikací na svůj dokonalý mobilní přístroj mohl stát jejich noční můrou. V případě cestujících obchodních manažerů a znalostních pracovníků však již vidí jen málo překážek, které by zabraňovaly širšímu využití smartphonů.

Smartphony dále představují problém pro zaměstnance, kteří zpracovávají velké množství informací. Uživatel píšící na svých cestách dlouhé zprávy bude preferovat laptop, pokud by však měl dlouhé zprávy pouze číst, je to už jiný případ a smartphone mu bude plně vyhovovat.

Když se In-Stat ptal téměř osmi set uživatelů mobilních zařízení, jaká zlepšení by smartphony potřebovaly k větší efektivitě ve světě byznysu, uvedla více než polovina respondentů lepší klávesnici. Polovina by chtěla aplikace, které budou fungovat stejně jako na počítači.

-kk-

Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com