Slabým místem on-line financování je nízká rychlost a nespolehlivost techniky

Článek popisuje negativa a pozitiva on-line systému, uvádí konkrétní příklady a také popisuje trendy, které v této oblasti existují. Jedné z největších evropských bank, jež sama sebe považuje za průkopníka internetového finančnictví, se nepodařilo zaregistrovat při pokusu demonstrovat svůj on-line systém týmu manažerů. Nepodařilo se jí ani připojit se k Internetu. To pochopitelně u pesimistů vyvolalo skepsi nad tím, jak Internet ovlivní finanční služby. Optimisté si myslí opak - vyřizování finančních transakcí po Internetu se brzy stane tak běžnou věcí, jakou je například sledování televize. Každopádně se dá vysledovat mnoho nových trendů:
* Hranice mezi bankami, makléři, pojišťovacími agenty a ostatními zprostředkovateli finančních služeb budou méně výrazné.
* Bude pokračovat konsolidace - převzetí společností a fúze budou pokračovat dále.
* On-line a off-line instituce budou propojeny. Zákazníci musí mít pocit, že zde stále existuje možnost osobního kontaktu, call centra a filiálky budou však mít jinou úlohu.
* Otevřené financování. Konkurence nebankovních internetových stránek způsobí to, že firmy, nabízející finanční služby, budou nuceny nabízet i produkty svých konkurentů.
* Zrušení role prostředníka. Je možné, že Internet a s ním spojené technologie brzy obejdou banky v platebním styku a při úhradách.
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist