Skype - IP telefonie bez poplatků

Skype je software pro hlasovou IP telefonii s méně než dvouletou historií. Přesto má už dnes na kontě 132 milionů downloadů a přes 40 milionů registrovaných uživatelů. Má lepší přenos než klasický IP telefon, v nouzi stačí i připojení přes modem. Je schopen projít přes NAT i firewally a nabízí skutečné volání každého s každým v reálném čase. K tomu všemu je software i volání zdarma, bez reklamy nebo spyware.
Hlavní funkcí Skype je hlasový přenos, ale nabízí i jiné – textový chat a posílání/přijímání souborů. Tak můžete například jednoduše diskutovat nad zaslanou prezentací.

IP telefonie založená na H.323, nebo SIP (která se prosazuje v podnicích) je příliš drahá a špatně prochází přes NAT. Pro domácí uživatele a malé firmy je to velká nevýhoda. Předností Skype v tomto ohledu je P2P podstata sítě bez drahých obslužných serverů nebo ústředen, která umožňuje neustále přidávat nové uživatele bez vzrůstu nákladů pro firmu Skype.

Software běžného klienta Skype je zcela zdarma, stejně jako volání po internetu. Výrobce vydělává na nadstandardních službách jako jsou Skype-Out (volání z internetu do běžných telefonních sítí), Skype-In (volání z telefonních sítí do internetu) a hlasová schránka VoiceMail. Existuje jediný celosvětový tarif SkypeOut, takže je úplně jedno odkud a kam voláte. Navíc vás takové volání přijde mnohem levněji, než po běžném telefonu.

-ds-
Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa