Skutečně mobilní svět? Snad za několik let

Americký publicista John Parkinson zhodnocuje v časopise CIO Insight situaci mobilního světa. Uznává, že v řadě oblastí byl učiněn pokrok. Například díky Wi-Fi vzrostl počet míst, kde se může připojit na internet a asi do 25 % míst, kam cestuje, může získat přes mobil slušné datové služby. Většina aut, která si pronajímá v Evropě a Asii, disponuje navigačním systémem GPS. Podle jeho názoru jsou ceny za tyto novodobé služby přijatelné. Rapidně se nezvyšují a roste nabídka a rozsah služeb.

Dosud nepotřeboval využívat PDA, jeho mobilní telefon Sony-Ericsson P910i mu v posledních dvou letech poskytoval všechny potřebné aplikace. V současné době používá Nokii E61. Na Nokiích se mu zamlouvá jednoduchost a standardnost datových spojení. U Sony prý musel mít několik kabelů. Také software se neustále vylepšuje. Symbian 9 a Windows Mobile verze 5.0 doporučuje jako výborné a silné podpůrné nástroje.

Problém zůstává

Vzdor postupnému pokroku ale nevidí ve světě mobility očekávaný a slibovaný „velký skok“ odhadovaný již pro rok 2000. Má proto několik zdůvodnění:

Nejtvrdším oříškem je podle něj zatím stále jen příslib spolehlivého spojení. Jednou z životních pravd je fakt, že nikdo nebude chtít být závislý na něčem, co nefunguje spolehlivě, zvlášť pokud má další alternativu. Uživatelé nevloží potřebnou důvěru, dokud nebudou tyto služby skutečně spolehlivé.

Další problém vidí v životnosti baterií. Ve své profesi mobilní telefon hodně využívá a baterie mu vydrží asi tři dny nebo méně, když hodně hovoří. Pokud ale ještě využívá datové služby, baterie se vybije mnohem rychleji – v některých případech za pouhých pár hodin. Vidina toho, že mu telefon nevydrží ani den, je znepokojující.

Třetí mrzutost je fakt, že mobilní zařízení jsou stále poměrně náchylné a křehké přístroje a jako čtvrtou skutečnost, že je pro uživatele stále obtížné získávat přes mobilní telefony přístup k firemním nebo veřejným datům. Raději někomu zavoláte, aby vám poslal e-mail nebo SMS.

A konečně, firemní IT nejsou příliš ochotni zabývat se případy ztrát a krádeží mobilních zařízení a následným potřebám zabránit únikům dat a to z důvodu potenciálně velkého počtu případů.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight