Sémantický web - budoucnost lidských znalostí

Počítačoví odborníci z Evropy, Asie a Spojených států amerických pracují na projektu vývoje tzv. sémantického webu (Semantic Web). Vytvářejí standardy, protokoly a technologie, které přispějí k vytvoření smysluplnější celosvětové sítě. Cílem sémantického webu je schopnost hledat a nalézat webové stránky a zdroje již ne pomocí klíčových slov (viz např. vyhledavač Google), ale prostřednictvím popisů jejich obsahů a schopností.

V současné době tento web existuje v podobě distribuované databáze sdílené mezi předními softwarovými firmami a univerzitami. Vyhledávání v požadované podobě na něm doposud nefunguje, připravují se však již nejdůležitější nástroje, které ho umožní. Konkrétně se jedná o jazyk OWL pro porovnávání obsahu webových stránek, jazyk DAML pro vyhledávání v přirozeném jazyce s možností přesáhnout booleovské vyhledávání a strukturu RDF pro integraci aplikací a přeměnu webu do podoby připomínající katalog.

Spuštění sémantického webu se předpokládá v letech 2005 - 2010. Někteří vědci jsou natolik optimističtí, že tvrdí, že to bude zdroj veškerých znalostí vytvořených lidstvem na půdě vědy, obchodu a umění.

**Datum vydání:** VII/2003
Zdroj: E-commerce Times - Magazín o e-komerci
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-commerce Times