S vaším mobilem dostanou i vás

Osobní informace uložené na nezabezpečených mobilních telefonech vystavují miliony uživatelů riziku krádeže identity. Opět na to upozornil aktuální výzkum americké společnosti Credant Technologies, která se zabývá ochranou dat.

Osm z deseti účastníků výzkumu uvedlo, že ve svých mobilních telefonech ukládají informace, k nimž může snadno získat přístup kdokoli. Čtyři z deseti dokonce nepoužívají ani základní heslo při zapínání svých přístrojů.

Mezi typická důvěrná data patří podrobnosti týkající se bankovních účtů, které si do mobilního telefonu ukládá 16 procent respondentů, PIN kódy a hesla (24 %) nebo informace o kreditních kartách (10 %). Většina respondentů používá svůj mobilní telefon pro osobní i pracovní účely zároveň, což znamená riziko nejen pro ně samotné.

„Jakmile získáte přístup k něčím e-mailům, heslům, narozeninám, diáři, dokumentům, jménům dětí a domácích mazlíčků, můžete se snadno za tyto osoby vydávat, odesílat zprávy jejich jménem, číst veškerá jejich firemní data a vidět všechny osobní detaily jejich života," upozorňuje ředitel Credant Technologies pro veřejný sektor Paul Huntingdon.

Lidé si podle něho neuvědomují, jak snadno může profesionální zloděj převzít kontrolu nad jejich životy a zničit je. Tento trend se bude ještě zhoršovat spolu s tím, jak je stále běžnější mobilní přístup k obchodním službám a aplikacím. I při použití těch nejjednodušších mobilních telefonů proto doporučuje používání a šifrování hesel.

-kk-

Zdroj: vnunet.com - britský portál věnovaný informačním technologiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje vnunet.com