Rodinné firmy (2/2): Institucionalizace je zásadní

V předchozím článku jsme viděli několik rozdílů mezi staršími a mladšími rodinnými firmami. Nyní se podíváme na další poznatky, které studie odhalila.

Ilustrační snímek

Správa a řízení společnosti

Ačkoli starší firmy na tom byly lépe, mladší rodinné firmy byly lepší při vytváření incentivních motivačních programů a také v diverzitě jejich manažerských týmů.

Organizační struktura

Pokud jde o politiky a procesy pro každodenní provoz, starší rodinné firmy opět vítězily. Mají lepší i personální politiku. Často mají zavedeny lepší informační systémy. I jejich procesy přidělování zdrojů a reportování jsou lépe formalizovány.

Nástupnictví

Ve vlastnických poměrech rodiny a nástupnictví v rodinné firmě nebyl rozdíl nijak zásadní. Skóre dosažené ohledně plánování nástupnictví byly celkem obdobné, což je možná poněkud překvapivé. Ve starších rodinných firmách bylo však ohledně tohoto tématu o něco méně neshod a s větší pravděpodobností se o plánu nástupnictví skutečně diskutovalo, uvádí web obchodní školy INSEAD.

Rozdíl je stejný jako v ostatních regionech

Ve srovnání s podobnými skupinami rodinných firem v Asii a Tichomoří a na Středním východě vyplynulo, že mezi latinskoamerickými rodinnými firmami jsou rozdíly menší. Starší firmy Latinské Ameriky totiž mají celkově o něco nižší skóre a mladší firmy mají ve srovnání s uvedenými regiony zase skóre o něco vyšší.

Když se však ze srovnání vyloučí firmy s mimořádně nízkým skóre, propast mezi mladšími a staršími rodinnými firmami se stane mnohem podobnější tomu, co můžeme vidět v Asii a Tichomoří i na Středním východě.

Pointou tedy je, že mezi mladšími a staršími rodinnými firmami existuje institucionální propast. Mladší rodinné firmy by proto měly zapracovat na institucionalizaci svého podnikání, tedy zavést formální politiky a procesy.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Rodinné firmy (1/2): Případová studie z Latinské Ameriky

Aktuální

Rodinné firmy (2/2): Institucionalizace je zásadní