Revoluční změny pro vývojáře ve firmách. Jste připraveni?

Informační technologie pronikly do firem z nejrůznějších odvětví. Vývojáře technologické platformy Microsoft čekají velké změny a pokud tuto vývojářskou platformu v sebemenší míře využíváte, čeká velká revoluce i Vás.

Miroslav Holec

Microsoft zavírá dveře za .NET Frameworkem

.NET Framework patří mezi jedno z celosvětově nejrozšířenějších řešení pro běh a vývoj aplikací. Je součástí nejrozšířenějšího operačního systému Windows a mnoho společností má na tomto frameworku postavené vnitropodnikové informační systémy a veřejné webové aplikace a stránky.

Po 17 letech rozvoje je z důvodu zpětné kompatibility framework velmi těžké nadále rozšiřovat. Proto se Microsoft rozhodl, že další rozvoj definitivně ukončí. Budiž alespoň útěchou, že nadále budou vycházet servisní a bezpečnostní záplaty.

Koncem roku 2014 začal Microsoft pracovat na náhradě tohoto frameworku a představil světu moderní řešení pojmenované .NET Core. To samé řešení, které bylo 23. září vydáno ve verzi 3.0, která svou funkčností a výhodami plynule navazuje na schopnosti starého .NET Frameworku. Dnes již Microsoft deklaruje, že všechna nová řešení by měla být vyvíjena na novém .NET Core. Řeč je o vývoji nových informačních systémů, webových i desktopových aplikací, webových službách a aplikačních rozhraních (API).

Modernizace a snazší nábor vývojářů

Modernizace IT a přechod na moderní technologie je pro firmy nevyhnutelná. Otázka není zda se touto změnou zaobírat, ale kdy na ni začít reagovat. Vývojáři ztrácí o starou technologii .NET Framework zcela zájem a odchází ze zaměstnání jen aby měli možnost pracovat s modernějším .NET Core. Toho s úspěchem využívají moderní firmy, které do nového .NET Core vložily již před rokem důvěru a ve kterých jsem měl možnost proškolit desítky vývojářů.

Přechod na modernější technologii .NET Core si nechválí jen HR. Vývojové týmy mají k dispozici mocnější řešení, které nabízí mnohem vyšší výkon a šetří náklady spojené s provozem. Vývoj aplikací je rychlejší než kdy předtím a finální řešení přináší uživatelům větší komfort.

Co mám tedy dělat?

Zjistěte, zda ve firmě vytváříte řešení postavené na starém .NET Frameworku. Pokud ano, seznamte všechny zúčastněné se změnami, které IT svět čekají a začněte investovat úsilí do změny IT ve firmě. Čím dříve začnete, tím větší náskok získáte před konkurencí a tím snadněji dokážete nabírat nové vývojáře a architekty software.

Budoucnost je víceméně jasná a jedinou otázkou je, kdy se na ni začnete připravovat a kdy začnete z jejích výhod těžit. Jsem rád, že u této revoluční přeměny jsem a pomáhám uvědomělým firmám skrze má školení a konzultace s inovacemi.