Regulace technologického průmyslu: Učme se od bank

Až donedávna jsme se příliš nezajímali, jak fungují všechny ty nové sociální platformy, které mají téměř neomezený přístup k našim datům. Jenže teď se to začíná měnit.

Ilustrační snímek

Nedávno se ukázalo, že Cambridge Analytica shromáždila a využila data 87 milionů uživatelů Facebooku. Facebook se za to teď omlouvá, kde jen může. Do budoucna prý chce být transparentnější. Až donedávna také internetové firmy přesvědčovaly politiky a úředníky, že je raději mají nechat na pokoji, protože jejich inovativní služby přinášejí veřejnosti nezměrný užitek.

Jak by měla vypadat regulace?

Článek na webu obchodní školy INSEAD tvrdí, že by se internetové firmy dnes měly rychle pustit do práce na vlastní regulaci. Ano, můžou i nadále snahy o regulaci blokovat a s jakoukoli právní úpravou bojovat, což víceméně dělaly i dosud. Proaktivní přístup však bude daleko užitečnější. Ukazuje se totiž, že samovolné a přirozené mechanismy, jako jsou například systémy hodnocení uživatelů, nakonec přece jen nestačí.

Inspirace z finančního sektoru

Lidé z internetových firem by se mohli poučit z jiného odvětví, které už je vysoce regulované – z finančního sektoru. Podobnosti jsou jasné: oba sektory musejí usilovat o transparentní nakládání s daty a s toky peněz. Regulace ve finančnictví často skutečně přispěla ke zprůhlednění toho, odkud a jak jsou data získávána a jak je s nimi nakládáno.

Kromě prosazování větší transparentnosti jsou ve finančnictví také kladeny značné požadavky na vzdělání a profesní zkušenosti osob, které mají stanout v čele finanční instituce – ať už jde o výkonné ředitele nebo členy představenstva. Nakonec však regulace vždy slouží zájmům zákazníků.

Pravděpodobně tak lze firmám v technickém sektoru doporučit, aby neplatily další lobbisty, kteří by jim pomáhali odklonit jakoukoli regulaci. Vzhledem k tomu, jak technologické firmy fungují, pro ně bude zavedení opatření podobných těm výše zmíněným pravděpodobně celkem snadné. Rozhodně to pro ně bude snazší, než to kdysi bylo pro banky a pojišťovny.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge