Průzkum: Čeští podnikatelé ve službách se bojí nejistot způsobených vládními opatřeními proti pandemii

Říjnový průzkum českého rezervačního systému Reservio zmapoval obavy mezi českými podnikateli ve službách. Celkem oslovil na 630 živnostníků.

Ilustrační snímek

Třetina respondentů průzkumu oznámkovala českou vládu nedostatečně, v průměru by politici ve škole dostali jen o stupeň lepší známku. Nespokojenost s organizací značí také fakt, že 40 % dotazovaných nepomohla žádná státní výpomoc. Téměř polovina respondentů označila jako své největší obavy právě vládní nařízení, která se mění tak často, že na ně nejsou schopni se připravit, natož na ně adekvátně reagovat.

46 % podnikatelů se od jarních omezení ještě nevrátilo do původního režimu. 

43 % podnikatelů stále vykazuje ztrátu. 

Podle zakladatele a CEO rezervačního portálu Reservio bylo sice jaro pro podnikatele špatné, ale většina z nich měli rezervu. Nyní jsou však ve stavu, kdy je téměř polovina z nich stále ve ztrátě a obává se, co přinesou další vládní nařízení.

Celkem 63 % podnikatelů má podle průzkumu obavy z budoucnosti, nejvíce se obávají zmiňovaných státních nařízení (48 %) a také poklesu zakázek (41 %).

Jen minimum podnikatelů zatím ukončilo činnost

Pozitivní zprávou je, že ukončit svoji činnost muselo pouhých 8 % dotazovaných.

Otázka týkající se propouštění pracovníků nebo omezování spoluprací se týkala pouze části podnikatelů, neboť byl dotazník distribuován jak na malé podniky, tak i na osoby samostatně výdělečné činné. Více než třetina podnikatelů (34 %) v této pozici ale přiznala, že k podobným krokům museli přistoupit. 

Namísto pochopení zůstává bezmoc

„Protože většina našich zákazníků jsou podnikatelé ve službách, od prvopočátku koronakrize jsme s nimi diskutovali a zajímali se o jejich potřeby. Bylo zajímavé pozorovat, jak pochopení, které většina z nich na jaře měla, postupně mizelo a nyní vidíme především bezmoc a naštvání,” říká zakladatel rezervační platformy. “Není se ale čemu divit, od jara mají podniky stále omezené provozy, přidané vysoké náklady na ochranné pomůcky a děsí se všech nových nařízení, která vyplouvají na povrch zcela nesystematicky,” říká Bošiak.

Podle průzkumu třem čtvrtinám živnostníků trvalo déle než 3 měsíce, než se jejich provoz mohl vrátit do normálu, 46 % jich stále provozuje svoji činnost v omezeném režimu. Po finanční stránce je 43 % stále v mínusu a dalších 25 % uvedlo, že je nyní “na nule.”

Vládní pomoc podnikatelům nestačí

Od vypuknutí nouzového stavu v ČR předkládala vláda spoustu návrhů, jak podnikatelům kromě jiných podat pomocnou ruku. Proto se na tuto problematiku také zaměřila část dotazníku rozeslaného na startu podzimní krize.

Z výsledků jsou jasně patrné rozdíly mezi pomocí pro osoby samostatně výdělečně činné a pomocí pro podniky.

Více než polovina OSVČ využila takzvanou Pětadvacítku, která byla vyhlášena hned na začátku krize a nebránily jí žádné byrokratické průtahy. 40 % respondentů ale uvedlo, že jim nepomohlo žádné vládní řešení.

Ve druhém případě se jedná především o malé firmy, pro které byly připraveny programy jako byl Antivirus nebo Covid I., II. a III. Třetím nejčastěji zmiňovaným řešením bylo odpuštění platby sociálního a zdravotního pojištění (21 %).

Služby nejsou primárním zdrojem nákazy

Nařízení zavření i malých sportovišť nebo omezení provozu salonů krásy má pro jejich vlastníky fatální následky. Podle amerických studií ale nejsou podniky ve službách takřka vůbec zdrojem nákazy. Šetření dokazuje, že ochranné prostředky jsou zcela dostačující prevencí před nákazou. Na těchto místech navíc nedochází ke shlukování většího počtu osob.

Bohužel ekonomické dopady těchto rozhodnutí budou mít na tyto malé podnikatele dlouhodobé následky. I kvůli poklesu zákazníků je už tak aktuální situace téměř neudržitelná.

Je jasné, že následky koronaviru si česká ekonomika ponese ještě několik let, jen jarní celonárodní karanténa stála státní kasu 169 miliard korun. Je důležité si ale uvědomit, že situace, která se na první pohled nezdá tak tragická, ukazuje realitu o několik měsíců opožděnou.

“Pokud se pro české podnikatele nevytvoří jasný plán a strategie, je téměř jisté, že jich bude muset své živnosti uzavřít násobně větší počet, než jak tomu bylo na jaře,” říká Bošiak. “Tyto skutečnosti ale uvidíme nejdříve na přelomu roku, kdy už pro nápravu bude pozdě,” dodává CEO brněnského startupu.