Proč startupy selhávají? Dělají špatně marketing (1/2)

Častou příčinou neúspěchu startupů je špatné naplnění obligátních 4 P marketingu. Podívejme se, jak to obvykle v technologických firmách vypadá.

Ilustrační snímek

1. Product (produkt): Vlastníkem produktu jsou obvykle produktoví manažeři nebo tým vývojářů.

2. Place (místo, distribuce): To bývá zodpovědností business developmentu nebo obchodního týmu.

3. Price (cena): Obvykle ji určují obchodníci nebo produktoví manažeři.

4. Promotion (propagace): Ta jediná bývá ponechávána lidem z marketingu. Je tomu tak bohužel až příliš často, protože marketing zdaleka není jen o reklamě.

Samozřejmě, že schopnosti potřebné pro pokrytí všech 4 P mohou být příliš různorodé na to, aby je všechny mohl pojmout jeden marketér. Marketing ve startupu by se však měl zapojovat skutečně do všech výše zmíněných oblastí. To pomůže zajistit, že budou oslovováni ti správní zákazníci a že firemní značka bude posilovat.

Produkt: Nepřekombinujte to – soustřeďte se na konkrétní potřeby

Produkt je často navržen a vyvíjen neuvěřitelně inteligentními techniky. Jenže právě oni mohou mít jen mlhavou představu o tom, co za nejpalčivější problém pokládá skutečný zákazník. Stalo se to například s technologií využívající virtuální realitu – není z ní tak velký hit, jak se očekávalo, protože virtuální realita opravdu neřeší žádný zásadní problém, s nímž by se dennodenně potýkalo mnoho lidí.

Pokud se marketing na produktu nepodílí, často se vyvíjejí funkce, které vlastně ve výsledku produkt jenom zbytečně komplikují a kazí uživatelskou zkušenost s produktem, který by jinak mohl být klidně vynikající. Zapomeňte na zajímavé a nečekané funkce – to, co dělá produkt úspěšným, je především jednoduché řešení nějakého skutečného problému, tvrdí blogpost na webu obchodní školy INSEAD.

Lidé z produktového týmu a marketingu by měli spolupracovat už od počáteční koncepce. Produktový manažer je zde proto, aby se postaral o dokumentaci, formulaci požadavků a testování, marketingový manažer pak zase potřebuje porozumět trhu a zajistit, že produkt bude řešit skutečnou naléhavou potřebu a že se mu podaří zajistit vhodný positioning na trhu.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Proč startupy selhávají? Dělají špatně marketing (1/2)

Aktuální

Proč startupy selhávají? Dělají špatně marketing (2/2)