Přemýšlejte, než začnete blogovat

Jeden ředitel IT s mezinárodní reputací ve finančnictví (a odpovídajícím egem) se rozhodl spustit vlastní interní blog, aby inspiroval svůj tým. Domníval se, že to zlepší komunikaci a podpoří morálku. Psal pak příspěvky do svého blogu z prestižních světových letištních hal, hotelů a konferencí. Po čtyři týdny neopomněl zapsat žádnou svoji myšlenku. Některé jeho postřehy byly dost jadrné, většina ale spíše pohodlné žvatlání. Jeho mobilním telefonem vyfocené snímky horských masivů také vyvolávaly úsměv. Tak se tento blog brzy stal firemním IT vtipem.

Znechucení nebo pobavení zaměstnanci přeposílali své nejoblíbenější pasáže ze šéfova blogu kolegům i prodejcům, což nebylo příliš lichotivé. Nejen pracovníky firemního helpdesku znechutily jeho laciné narážky na jejich práci. Za krátko se v bezprostředním okolí zmíněného IT ředitele objevilo několik anonymních e-mailů žádajících nápravu. Ředitel je bohužel vyhodnotil jako zdravou kritiku své snahy a pokračoval ve svém díle dál. Asi o měsíc později se však začala frekvence publikování nových příspěvků prodlužovat. Jeden jeho přítel, kterému bylo jasné, že si tímto konáním ředitel ubližuje, totiž do celé věci zainteresoval oddělení lidských zdrojů. Slušný telefonát z těchto míst pak ředitele přesvědčil, aby se blogu vzdal, protože některá témata není vhodné takto veřejně otevírat a firmě by mohl hrozit soudní spor.

Blog a ego může být na firemní půdě nebezpečná kombinace. Světově významné společnosti jako IBM nebo Sun Microsystems sice disponují úspěšnými blogy vedoucích představitelů, neznamená to však, že by blog měl mít každý ředitel jen proto, že je ve vysoké funkci. Především je třeba k blogu hned od začátku správně přistoupit. Pokud se ptáte, o čem psát, je to špatně. Správná otázka je, o čem chcete, aby lidé ve vaší firmě nebo týmu mluvili a co by měli dělat, až si váš blog přečtou. Nejde o to, abyste jen vyjadřovali své názory, ale o vytváření spojení a podporování komunikace u témat, která chcete otvírat. Dobře zvažte také, pro koho bude váš blog určen či zda bude mít skutečně strategickou funkci.

Dále byste si měli uvědomit, že dynamický blog zajistí pouze dynamické odkazování. Blogy jsou nástrojem propojování vašich názorů s názory ostatních. Veďte svůj blog tak, aby dával ostatním najevo, jaký vůdce jste nebo chcete být. Dobrý blog je příkladem dobrého vedení. Vaši lidé si pak budou postřehy z vašeho blogu brát k srdci stejně jako váš styl vedení. Veďte je tedy tak, abyste byli dobrým příkladem.

-kk-

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com