Pracující z domova pod dohledem?

Domácí kancelář – dlouho považovaná za klidnější pracoviště – se možná bude brzy podobat tradiční firemní kóji. Může za to nový trend – elektronický monitoring desítek tisíc nezávislých domácích pracovníků.

Firmy například pracovníky náhodně při práci fotografují, počítají údery na klávesnici nebo kliky myší a také „fotografují“ displeje jejich počítačů. Využívají sofistikovanou technologii, která dokáže detekovat zlost, zvýšený hlas nebo dětský pláč na pozadí domácí kanceláře.

Peter Weddle, autor, konzultant a průzkumník firemních webových stránek, nazývá tento trend „Big Brotherismus 21. století“. Podle něj zdatní pracovníci nepotřebují někoho, kdo by se jim díval přes rameno.

I když sledování může utlumit bujarost domácího života, řada lidí se chce vzdát dojíždění za každou cenu a tyto praktiky akceptovala.

Někteří zaměstnavatelé ale odmítají kamery nebo sledování úderů na klávesnici jako příliš invazivní a spoléhají se raději na pečlivý screening svých domácích pracovníků a zadávání měřitelných pracovních cílů.

-av-
Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online