Práce ve volném čase se stává normou. Je to v pořádku?

Nikoho asi dnes nepřekvapí, že díky mobilním technologiím a zařízením pracují dnes manažeři běžně i ve volném čase. Uvědomujeme si však, kolik času navíc takto ztrácíme? Tuto otázku si nedávno položila britská manažerská organizace Chartered Management Institute. Z výzkumu mezi dvěma tisíci manažery pak vyplynulo, že věnují pracovním záležitostem průměrně 2,5 hodiny týdně svého volného času. Ročně to znamená tři týdny, což je u mnohých delší doba než ta, kterou věnují své dovolené.

Ukázalo se, že nejčastější pracovní aktivitou manažerů ve volném čase umožněnou mobilními zařízeními je vyhledávání a čtení aktuálních informací z oboru. To zní na první pohled pozitivně, ať už z pohledu osobního rozvoje nebo z pohledu rozvoje kariéry. Možná bychom se však měli zamyslet nad zjištěním, že polovina manažerů vlastnících smarthphone, notebook nebo tablet, kontroluje e-mail těsně před spaním a další čtvrtina opakovaně hned ráno po probuzení. 22 % manažerů pak sleduje e-mail i na schůzkách s přáteli a 9 % dokonce na romantických schůzkách s partnery.

59 % manažerů navštěvuje ve volném čase webové stránky vztahující se k jejich práci, 32 % čte pracovně zaměřené časopisy a 30 % odborné knihy. 12 % používá pro pracovní účely sociální média a 9 % se připojuje k profesionálním aplikacím. Třetina navštěvuje po večerech či o víkendech pracovně zaměřená školení.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today