Práce na dálku: Překonejte obvyklé obtíže

Náhlé přesedlání na virtuální spolupráci nemusí být snadné. Chcete, aby spolupráce na dálku ve vašem týmu fungovala? Postupujte podle následujících rad. Ne každý je totiž zvyklý pracovat na dálku. Takže, jak na to?

Ilustrační snímek

Myslete na ostatní

Zvyknout si na spolupráci na dálku nemusí být snadné a může to chvíli trvat. Mezi členy vašeho týmu také může nastat nová nerovnováha v moci. Někteří z nich se budou cítit komfortně a zvládat to, ostatní možná ne.

Zkuste si proto vzpomenout, jaké byly vaše běžné školácké chyby, když jste pracovat na dálku začínali. Vzpomeňte si, jak:

  • Jste si během hovoru neuvědomili, že máte vypnutý mikrofon?
  • Jste si naopak nechali mikrofon zapnutý a ostatní tak během hovoru mohli slyšet různé zvuky a ruchy vašich offline aktivit?
  • Jste zapomněli poslat přístupové kódy účastníkům naplánovaného důležitého konferenčního hovoru?

Protože se někteří vaši kolegové mohou cítit trochu nejistí, pokuste se je rozveselit a nabídněte jim pomoc. Týmovou schůzku vždy začněte tím, že si povykládáte o problémech, se kterými se kolegové ve vašem týmu potýkají. Podpořte je také při sdílení rad nebo osvědčených postupů.

Tři klíčové kroky k přežití:

Získejte co nejspolehlivější zdroj zvuku. Špatný zvuk působí víc frustrace než špatné video (video můžete vždy obětovat, ale bez zvuku se neobejdete).

Pokud můžete, během hovorů video používejte – dosáhnete tak plnější a lepší komunikace.

Vytvořte sdílený virtuální pracovní prostor. Sdílení souborů je vždy užitečné. Lidem, kteří na takové řešení nejsou zvyklí, to vysvětlete.

Technika: audio je klíčové

Ne každý má doma nejmodernější technologické řešení. Mít nejmodernější pomůcky však pro efektivní virtuální spolupráci vlastně ani není nutné.

Všichni by si však měli být vědomi svých technických omezení. Aby se tomu přizpůsobili, musí o nich vědět – a pak se rozhodnout, jak těmto omezením budou čelit. Nenechte také, aby technické problémy byly zaměněny za osobní nevraživost, varuje nás článek obchodní školy INSEAD.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge