Práce na dálku má výhody, ale ne pro každého

Výzkum americké společnosti Robert Half Technology, která se zabývá náborem zaměstnanců v oblasti IT, potvrdil, že v posledních pěti letech vzrostl počet IT odborníků pracujících na dálku. Hlavním důvodem je rozšíření bezdrátových technologií a chytrých internetových aplikací, které usnadňují práci mimo kancelář.

Mezi výhody práce na dálku patří především vysoká retence zaměstnanců, lepší morálka a vyšší produktivita. Ne vždy je však práce na dálku správnou volbou. Nelze hledět jen na to, zda je proveditelná technicky. Firmy by proto měly zvážit následující otázky.

- Která práce je vhodná pro vykonávání na dálku? Manažeři by měli uvažovat jen o těch zaměstnancích, kteří mohou vykonávat svou práci relativně samostatně.

- Jak často by měl zaměstnanec pracovat na dálku? Například pravidelné aktualizace projektů by se měly projednávat ve dnech, kdy jsou přítomní všichni zaměstnanci, kterých se to týká.

- Jak zajistit efektivní komunikaci mezi členy týmu? Udržujte záznamy o přítomnosti zaměstnanců na pracovišti a kde a jak se s nimi můžete spojit, aby byl zajištěn výkon práce.

-kk-
Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork