Pozor na názvy produktů

Počítače již v dnešní době zdaleka nejsou jen těžké a velké krabice napojené na neméně těžké a velké monitory. Dokladem toho může být nejnovější výrobek londýnské společnosti **Atacama** nesoucí název PUTA. Jedná se o nejjednodušší počítač na světě, pokud jde o přenášení i ovládání. Můžete jej lehce zavěsit na stěnu, položit na stůl nebo používat na ulici. Není opatřen žádnými kabely, klávesnicí ani myší. Je to bezdrátové zařízení moderního designu s dotykovou obrazovkou. Systém mohou navíc uživatelé nakonfigurovat podle vlastních představ.

Přestože má PUTA vynikající parametry a intuitivní ovládání, výrobce by se měl před spuštěním chystané celoevropské marketingové kampaně ještě zamyslet. Název svého nového počítače zvolila totiž společnost **Atacama** poněkud neobratně. Není to pouze poušť v Chile, jak se zřejmě domnívá. Ve španělštině označuje stejný termín nevěstku.

Reklamní slogan: „Můžete se chovat důvěrně díky své vlastní putě.“ by však nebyl prvním lingvistickým faux pas jinak mluvící firmy. Španělsky mluvící lidé mají ještě v živé paměti například zavádějící slogany společnosti Nivea („ni vea“ = ani se nekoukej). Ne každý obyvatel Brazílie by podobně byl schopen jezdit v „malém mužském přirození“, jak bylo před přejmenováním na **Corcel** možné přeložit název **Fordu Pinto**.

-kk-

**Datum vydání:** IX/2004
Zdroj: The Register - britský server věnovaný řízení především IT
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Register