Pochopte, v čem se liší 3 typy cloud computingu SaaS, PaaS a IaaS

Pořád kolem sebe slýcháte o cloudu a o různých způsobech, jak ho využít, ale neorientujete se v tom, co znamenají všechny ty pojmy a zkratky? V tom případě jste tu správně. Dnes vám vysvětlíme rozdíly mezi 3 typy cloudu, které se skrývají za zkratkami SaaS, PaaS a IaaS. A poradíme, kdy je využít.

Pochopte, v čem se liší 3 typy cloud computingu SaaS, PaaS a IaaS

SaaS: Software as a Service

Software jako služba označuje typ cloud computingu, kdy si pronajímáte od dodavatele službu – zpravidla aplikaci – která je dostupná přes internet. Nemáte ji tedy nainstalovanou ve svém počítači, ale přistupujete k ní přes internetové připojení. Nejčastěji se jedná o online kancelářské aplikace, webový e-mail nebo softwary pro řízení vztahů se zákazníky či cloudové účetnictví, ale může jít třeba i o speciální profesionální software pro tvorbu inženýrských výkresů (CAD).

Protože si nekupujete samotnou aplikaci, ale přístup k ní, platíte (zpravidla měsíčně) konkrétní částku a předplatné můžete kdykoliv zrušit. To je výhodné, zejména pokud si nejste jistí, zda vám aplikace bude vyhovovat. Můžete zkusit měsíční předplatné a na základně vaší zkušenosti se rozhodnout, jestli budete službu využívat i dál.

Další nespornou výhodou je, že máte vždy k dispozici nejaktuálnější verzi této aplikace, aniž byste se museli starat o patche, aktualizace nebo nákupy novějších verzí tohoto softwaru.

PaaS: Platform as a Service

Platforma jako služba spočívá v pronajímání zázemí, které umožňuje vývojářům vytvářet, provozovat a spravovat aplikace, aniž by se museli starat o operační systémy, aktualizace softwaru, úložiště nebo infrastrukturu. Jedná se tedy o jednoduché a úspornější řešení pro vývoj a nasazení aplikací. Příkladem PaaS je například Microsoft Azure App Service.

Platforma jako služba je založená na technologii virtualizace, takže můžete snadno zvětšovat nebo snižovat zdroje podle toho, jak se vaše činnosti průběžně mění. Také díky ní budete moci využívat moderní technologie, jako je umělá inteligence nebo internet věcí.

Vývoj aplikací tímto způsobem je zpravidla jednodušší, bezstarostnější i rychlejší.

Tip: Přečtěte si, proč je PaaS nepostradatelná služba nejen pro vývojáře.

IaaS: Infrastructure as a Service

A do třetice infrastruktura jako služba, která spočívá v tom, že si, jak název napovídá, pronajímáte hardwarovou infrastrukturu. Jedná se tedy o poskytování škálovatelných výpočetních zdrojů, jako jsou servery, úložiště a sítě prostřednictvím internetu (konkrétně díky virtualizaci).

Tento typ cloud computingu je společnosti obvykle poskytován prostřednictvím řídícího panelu nebo rozhraní API, což klientům využívajícím IaaS poskytuje úplnou kontrolu nad celou infrastrukturou.

IaaS tedy v zásadě poskytuje stejné technologie a možnosti jako tradiční datové centrum, aniž by ale bylo nutné ho ve vaší společnosti budovat, udržovat a spravovat.

Příklady IaaS zahrnují třeba Amazon Web Services (AWS) nebo Microsoft Azure.

Který cloud si vybrat?

Každý z těchto modelů cloud computingu má své specifické vlastnosti. Při výběru teda záleží na tom, jaké služby a funkce vaše společnost potřebuje. Pokud potřebujte způsob, jak efektivně využívat určité typy aplikací, je pro vás vhodný SaaS.

Jakmile potřebujete podpořit své vývojáře a poskytnout jim platformu, na které by mohli snadno pracovat, je jasnou volnou PaaS.

V případě, že jste start up, který zatím nemá prostředky na vlastní infrastrukturu, nebo se vaše firma velmi rychle rozvíjí a vy chcete ušetřit na nákladech, či si nejste jistí, zda by pro vás nákup určitého hardwaru byl dlouhodobě výhodný, zvolte IaaS.