Placení dotekem prstu

Placení nákupů dotekem prstu je blíž, než si myslíte. Využití takzvaných „elektronických peněženek“ snižuje koridor pro podvody a krádeže identity, urychluje placení a v neposlední řadě také snižuje náklady na zpracování transakcí pro maloobchodníky.

20 % snížení těchto nákladů by pro maloobchod do roku 2009 mohlo, dle odhadů, vyústit až v 3 – 4% nárůst na čistém zisku.

Biometrické systémy, které se již v některých obchodních řetězcích využívají, jsou jen některé z perspektivních technologií, se kterými se v současné době experimentuje. Další zahrnují například bezkontaktní karty a použití mobilních telefonů.

Jak biometrická platba funguje?

K založení účtu si zákazník nechá naskenovat prst, vloží své telefonní číslo, provede ověření a postoupí informace o svém účtu. K uskutečnění nákupu pak stačí přiložit příslušný prst na skener, zadat telefonní číslo a vybrat si, jak chcete platit.

Pouhá zmínka o biotechnologii zvedá ze židlí ty, kteří se obávají o soukromí, a ne jinak je to i v tomto případě. Obchodníci trvají na tom, aby se otisk prstu nikde neukládal. Namísto toho jsou ukládány jen některé miniaturní rozměry získané ze skenu, na základě kterých nelze celý otisk reprodukovat.

Výhody pro zákazníka jsou rychlejší odbavení (až o 70 % než tradiční formy plateb) a zvýšení bezpečnosti. Z téměř 10 milionů případů krádeží identity ročně je podle průzkumu z roku 2003, který provedla americká Federal Trade Commission, jen 13 % během nákupních operací.

I tak zůstává oblast soukromí zatím největším „strašákem“. Odborníci ale předpovídají, že po překonání této bariéry můžeme očekávat masivní rozšíření biometrických plateb.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com