Pět zemí na čele technické revoluce

Šťastné číslo sedm v tomto případě Ameriku netěší. Proč? V průzkumu Světového ekonomického fóra, který posuzuje schopnost zemí využívat informační a komunikační technologie (známé jako ICT), se z pátého místa posunula na sedmé. Kdo jsou konkurenti?

- Dánsko. Je zemí, která je extrémně technicky vyspělá a schopná držet krok s novými trendy. Dánská laboratoř Riso National je mimo jiné proslulá pokroky v oblasti polymerů a větrné energie. Dánsko získává z větru 20 % veškeré elektrické energie.

- Švédsko. Kultura celé země se točí kolem vědy a techniky. Co se týká svérázných mobilních trendů, mohou Švédové například pomocí svých telefonů platit.

- Singapur. Singapur se nachází v druhém roce svého desetiletého plánu s názvem ICT Masterplan iN2015. Jedná se o program, který byl spuštěn vládou a firmamy. Například téměř 430 000 lidí se zde upsalo na nelimitované a bezplatné Wi-Fi služby. Asi nejlepším příkladem technické vyspělosti je pořádání každoroční ICT konference, která je v současnosti v Asii největší událostí v oblasti informačních technologií.

- Finsko. Je domovem největšího světového výrobce mobilních telefonů – firmy Nokia. Technické výzkumné centrum VTT Technical Research Centre of Finland je často na titulních stranách. Asi nejspolehlivější indikací statusu této země jako technického hot spotu je její důraz na obchodní výzkum a rozvoj. Ve Finsku připadá na každých 1000 zaměstnanců 16,5 výzkumníků, drží tedy světové prvenství. Další, spolu s Japonskem, se týká zdatnosti studentů vědních oborů.

- Švýcarsko. Švýcarsko se vyhouplo na páté místo díky svému prvotřídnímu obchodnímu prostředí a efektivnímu e-managementu v obchodním sektoru. Švýcarský Státní technologický ústav v Lausanne se například může chlubit nejsilnějším skenerem na principu magnetické rezonance. Švýcarská kvalita jde daleko za rámec proslulých sýrů a hodinek.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com