On-line obchodu s devizami by se měly účastnit i finanční instituce a nebankovní společnosti

Iniciativy namířené na používání Internetu by měly přiblížit on-line obchod s devizami finančním institucím, investujícím do cenných papírů a nebankovním společnostem. Tři největší účastníci obchodu s devizami - Deutsche Bank, Chase Manhattan a Citigroup - se spojily s firmou Reuters za účelem nabídky svých služeb v oblasti obchodu s devizami na Internetu. Uživatelé by tak měli mít lepší možnost porovnat ceny všech různých bank.

V nedávné době začaly banky používat elektronické systémy, které jejich klientům umožnily přístup k jejich výzkumu a cenám. Přiznávají však, že zákazníci by raději navštívili stránku, na které by se dostali k informacím o cenách z více bank, než se přihlašovat na několik různých stránek. To však pro banky z pochopitelných důvodů není příliš výhodné. Výjimkou je Currenex, jediná funkční webová stránka, kde je centralizováno 25 bank včetně Barclays, NatWest a ABN Amro, které předkládají své nabídky a zákazníci mohou posílat žádosti o koupi té které měny.

Společnosti mají určitě z internetového obchodování s devizami užitek, ale pro maloobchodníky, kteří musí platit až 5% poplatek, je tento způsob značně nevýhodný. V zájmu dalšího rozvoje on-line obchodování bude proto určitě nutné přehodnotit ceny za transakce.
Článek se zabývá i problémy při obchodu s kmenovými akciemi.

Zdroj: The Economist, 19. 8. 2000
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist