Odliv obchodníků z eBay kvůli vyšším poplatkům

Podle Forrester Research se podnikatelé snaží bezúspěšně nahradit eBay celé roky. Odhaduje se, že jeden z pěti dolarů utracených on-line jde buď přes eBay nebo Amazon.

 

Někteří on-line obchodníci ale od eBay odcházejí. Podrážděni únorovými změnami v poplatcích a systému hodnocení, přecházejí obchodníci, kteří kdysi prodávali výhradně přes eBay, na menší alternativní stránky, které se objevují jako houby po dešti. Nabízí více volnosti pro prodejce a účtují menší poplatky. Některé se specializují na ručně vyráběné zboží, kde si drobní prodejci libují, že se jejich produkty lépe prodávají. Řada z nich nabízí zdarma prostor pro videa „jak na to“ nebo blogy pro zlepšení komunikace mezi nakupujícími a prodejci.

 

Kupující musí ale být při nákupu na novějších stránkách na pozoru. Je těžší posoudit důvěryhodnost obchodníka, což byl menší problém na eBay, kde jsou k dispozici hodnocení na základě pozitivních a negativních referencí. Navíc některé z novějších stránek nenabízí kupujícím ochranu – ti, kteří využívají PayPal na eBay jsou kryti až do 100 % nákupní ceny.


-av-
Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online