Ochrana PC pomocí freeware

Programů, nabízejících zabezpečení jak domácích, tak i firemních počítačů a sítí, existuje nepřeberné množství. Vybrali jsme z nich ty, jejichž nové verze vyšly v nedávné době a jsou zároveň zdarma. Prošly krátkým testováním a stručným ohodnocením.

MS AntiSpyware Beta 1.0.615

Hodnocení: 4/5

Firma Microsoft nemůže v boji proti spywaru chybět a nedávno vydala betaverzi svého produktu Windows AntiSpyware (AS). Vzhled i ovládání celé aplikace sází na jednoduchost, takže práce s ním je hračkou i pro nezkušené uživatele.
AS disponuje jak kvalitním scannerem, tak i rezidentní ochranou, která brání spywaru v proniknutí do vašeho systému. Jedná se o sadu tzv. agentů, kteří neustále bdí nad systémem a hlídají všechny potencionálně nebezpečné operace.
Samozřejmostí je také podpora naplánovaných testů, spouštěných v definovaném čase.
Jednou z mála chyb je fakt, že AS ne vždy nalezne tolik parazitů, jako konkurenční programy.

LameGen 1.1.3

Hodnocení: 2/5

Hesla tvoří nedílnou součást počítačového světa. Každá takto chráněná aplikace má specifické požadavky na jeho formát, jako jsou například povolené znaky, minimální délka a podobně. Pokud uživatel zrovna nemůže přijít na to správné heslo, má k dispozici množství generátorů, jakým je i LameGen.
Takové generování probíhá na základě uživatelem definované masky, v níž každému typu symbolu odpovídá jeden znak. Chcete-li například vygenerovat heslo složené z malých písmen, přičemž na druhé a páté pozici se nacházejí číslice, maska bude vypadat takto: x#xx#xxx.
Kromě generování hesel toho však program nenabízí mnoho, nedovoluje ani vyloučit podobně vypadající znaky.

Actual Keylogger 2.3

Hodnocení: 3/5

Jeden z řady programů pro monitorování stisknutých kláves. Nejznámějším využitím je zisk citlivých informací jiných uživatelů, ale dají se použít také jako šikovná administrátorská pomůcka.
Při monitoringu program běží neviditelně na pozadí a zpět jej lze vyvolat nadefinovaným stiskem kombinace kláves. Získané údaje je možno prohlížet buď přímo v programu, nebo v exportovaném textovém či html souboru. Logy jsou šifrované, aby k nim neměly přístup neoprávněné osoby.
Pokud hledáte jednoduchou cestu, jak potají monitorovat činnost svých zaměstnanců na firemních PC, stojí KeyLogger za zvážení. Spektrum nabízených funkcí sice nikoho neurazí, ale o nějakých extra schopnostech se taktéž mluvit nedá.

Jetico Personall Firewall 1.0.1.61

Hodnocení: 5/5

Kvalitní firewall by neměl chybět na žádném počítači, napojeném na internet. Většina firewallů z kategorie „osobní“ se vyznačuje vysokou uživatelskou přívětivostí a nejinak tomu je i u JPF.
Firewall z dílny společnosti Jetico monitoruje veškeré příchozí a odchozí pakety, umožňuje uživateli blokaci nebo povolení spojení formou srozumitelného dialogového okna. Pravidla se nastavují pro jednotlivé aplikace a nechybí možnost do detailu specifikovat, jaké druhy spojení akceptovat, nebo naopak odmítnout.
Záznamy o probíhající komunikaci se ukládají do srozumitelného logu a kromě něho program vede také statistiku vytížení sítě.

ClamWin Free Antivirus 0.86.2

Hodnocení: 3/5

Antivirový program zdarma, včetně zdrojových kódů – tato forma distribuce je známá taktéž jako „opensource“.
Jednoduché ovládání, přehlednost nabízených funkcí a pravidelná automatická aktualizace patří mezi hlavní výhody programu.
Nutno dodat, že CW slouží výhradně k testování souborů na disku a nenabízí žádný rezidentní štít.
Vlastní průběh skenování nepatří mezi nejrychlejší, ale dosahuje poměrně dobrých výsledků.

-ds-

Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa