Obejdeme se bez PowerPointu?

Autorem článku je čtyřicetiletý konzultant, který údajně nikdy nevytvořil prezentaci v PowerPointu. Klienti na něj občas pohlíží, jako kdyby spadl z Marsu, nicméně dotyčný má ke své averzi pádné důvody. Domnívá se především, že powerpointové prezentace jsou velmi povrchním způsobem sdělování informací. Nejedná se totiž o skutečné prezentace – spíše o poznámky autora, na kterých by se teprve prezentace měla stavět.

Úroveň powerpointových prezentací snižuje i fakt, že se jich každoročně objeví několik miliónů, a to i přesto, že PowerPoint obsahuje několik základních chyb, které práci s ním spíše komplikují. S PowerPointem pracují manažeři, kteří s ním mají pouze nejzákladnější zkušenosti a prezentace podle toho vypadají – například na každém snímku je jedna věta. Některé firmy dokonce připravují v PowerPointu osnovu svých porad.

Problém PowerPointu je totiž v tom, že ačkoli byl původně pravděpodobně zamýšlen jako nástroj, který měl pomoci pomocí konkrétních prvků vizuálně dokreslit prezentaci, staly se jednotlivé snímky prezentací samotnou. Stejně jako textový editor z nikoho neudělá kvalitního spisovatele, neudělá ani PowerPoint z nikoho lepšího prezentátora. Tento fakt manažeři, zdá se, až příliš často ignorují.
Zdroj: Business2 - americký server pro firmy a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business2