Nové technologie: revoluce na velkoobchodních finančních trzích

Článek se zabývá otázkou, zda jsou světové finanční trhy připraveny na obchodování po Internetu a rozebírá výhody a nevýhody, které tento systém přinese. V cestě stojí totiž nejen zákony každého státu, ale i struktury finančních trhů a konkurenční zájmy různých účastníků trhu. Problémem je také to, že mnohé trhy jsou vysoce automatizovány, mají svůj „neinternetový“ systém a tento systém výborně funguje - proč by tedy přecházely na obchodování po Internetu?

Pro investiční a maloobchodní banky by ve velkoobchodních finančních transakcích znamenal Internet jen další komplikaci. Nabízí totiž podstatné zkvalitnění přenosu informací a produktů, ale také umožňuje uživatelům finančních služeb obejít se bez zprostředkovatele, tedy banky a nováčkům na trhu umožňuje konkurovat velkým a zavedeným společnostem, které trh ovládají.

Co se týče bank, ty by sehrály důležitou úlohu zprostředkovatele při prodeji finančních prostředků mezi nebankovními institucemi, takže je pro ně také důležité přejít na on-line systém. Je pro ně výhodné stát se jakýmsi portálem, který by nabízel finanční a obchodní služby.

Zdroj: The Economist, 20.5.2000
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist