Nová hračka ve zdravotnicví

Několik nemocnic zkouší používat roboty, kteří umožňují lékařům pečovat o pacienty, například na intenzivní péči, z domova nebo jiných částí nemocnice. Letos na jaře investovala síť nemocnic v Detroitu asi 1,1 mil. dolarů do deseti těchto robotů na odděleních intenzivní péče.

Pro ty, kteří si představují výjevy ze sci-fi filmů šedesátých let, máme dobré zprávy: tyto stroje jsou dálkově řízené pouze skutečnými lékaři, kteří koordinují každý jejich pohyb. Bezdrátový směrovač umožňuje lékařům doslova „obydlet“ a řídit robota na dálku. Při práci s robotem může lékař vidět a slyšet všechno, co se děje v okolí robota, posuzovat rentgenové snímky, lékařské záznamy a probírat je s lékaři, kteří se o pacienta starají.

Pacient dokonce může s lékařem mluvit „tváří v tvář“, neboť lékařův obraz vidí na plochém monitoru v robotově „hlavě“.

Podle odborníků je perspektiva robotů RP – 6 obrovská, a to nejen ve zdravotní péči. Při nedostatku lékařů, nebo v případě nemožnosti fyzické přítomnosti odborníka přímo u pacienta, je jejich přínos zřejmý.

A jak se cítí pacienti? Zaměstnanci nemocnic, kde jsou roboti využíváni tvrdí, že jsou nadšeni. Navíc užití těchto robotů pomáhá snižovat náklady i vzdor jejich pořizovací ceně 100 000 dolarů za kus. Další nepřehlédnutelný fakt je to, že roboti si neberou dovolenou a nemusí mít zdravotní pojištění.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight