Nokia na prahu největší restrukturalizace posledních dvou desetiletí

Finská Nokia, jíž v minulém čtvrtletí sesadil americký Apple z postu největšího světového výrobce mobilních telefonů, prochází největší restrukturalizací za posledních dvacet let. Právě oznámila, že zruší 7 tisíc pracovních míst a vývoj operačního systému Symbian předá společnosti Accenture, která patří mezi světové lídry v oblasti manažerského poradenství, technologických služeb a outsourcingu.

Accenture přijme do konce letošního roku 3 tisíce zaměstnanců Nokie ve Finsku, Velké Británii, Číně a Indii. Nokia, která se chce nadále soustředit na operační systém Windows Phone 7 společnosti Microsoft, pak ke konci roku 2012 propustí další 4 tisíce zaměstnanců ve Finsku, Dánsku a Velké Británii. Zavře několik provozů mimo Finsko včetně vývojářské jednotky v Kodani a svého amerického sídla ve White Plains. Minulý rok přitom přijala 5 tisíc nových zaměstnanců.

Mobilní telefony Nokia s operačním systémem Symbian nedokázaly udržet krok s iPhonem a telefony používajícími operační systém Android vyvinutý společností Google. Od roku 2007, kdy Apple uvedl na trh iPhone, ztratily akcie Nokie dvě třetiny své hodnoty.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek