Nesmrtelnost papíru

Už od nástupu prvních digitálních technologií můžeme neustále slyšet různá proroctví o vymizení papíru a jeho nahrazení počítači. Zatím se však tyto vize nepotvrdily a vypadá to, že tomu ještě dlouho nebude jinak.

Papír je tu s námi celá staletí a zatím se v přenosu, dokumentaci, uskladňování a archivaci informací odsvědčil víc než cokoli jiného. Trend poslední doby - kombinace papírových a digitálních technologií vede k velkému zefektivnění výše popsaných procesů. Množství informací tištěných na papíře se stále zvětšuje, ale drtivá většina z nich vzniká právě na počítači.

Papír má mnoho fyzikálních vlastností, které ho činní ideálním prostředkem k různým činnostem. Je tenký a skladný, může být pohodlně nesen nebo ukryt a může odhalit svůj obsah, kdykoli je potřeba. Poskytnutý obsah je konstantní a trvalý, značky a obrázky jsou okamžitě pozorovatelné. Digitální displeje se mění dynamicky, můžou blikat a jinak přitahovat pozornost. I u velkého objemu dat je možné pomocí vyhledávače najít okamžitě to, co potřebujeme, což bývá u štosu papírů docela problém. Celá knihovna může být uložena na zařízení menší než jedna papírová vizitka – ale je nám to k ničemu, pokud zrovna nemáme po ruce čtecí zařízení. A navíc – kdo už zkoušel civět celý večer do monitoru, ve snaze pobavit se u elektronické knihy, ví své. Na papíře tištěné, vázané knize se nic žádný displej nevyrovná. Největší výhoda papíru je právě v jeho univerzálnosti – dá se použít kdekoli a kdykoli, není závislý na dodávce elektřiny a k záznamu na něj nám stačí obyčejná tužka. Sice nenabízí tolik vymožeností jako digitální soubory, není multimediální, nemá vestavěné vyhledávání slov, ale jeho funkce je stále nenahraditelná.

Digitální technologie sice obohatily mnoho pracovních činností, ale vize „kanceláře bez papírů“ je stále nereálná. Použití fyzického papíru nebo digitálních souborů samostatně je neefektivní – nejlepší výsledky přináší právě kombinace těchto dvou technologií. Ať už se to zastáncům digitalizace líbí nebo ne.

-ds-
Zdroj: E-doc Magazine - server s informacemi o správě podnikového obsahu a CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-doc Magazine