Německo odhalilo plán přísnější ochrany soukromí na internetu

Protesty proti spuštění fotografických map Google Street View v Německu urychlily vznik návrhu zákona na zpřísnění pravidel ochrany soukromí na internetu. Ministr vnitra Thomas de Maiziere předložil návrh, který kombinuje samoregulaci Googlu a dalších společností s novými pravidly, která zakazují shromažďování určitého druhu osobních údajů.

Webové služby, které vytvářejí osobní profily, by tak nadále mohly činit jen v případě, že jim lidé, jejichž profily vytvářejí, k tomu poskytnou souhlas, nebo pokud bude existovat závažný důvod ke zveřejnění profilu. Návrh též počítá s vytvořením centrálního online repozitáře geospaciálních a geolokačních informací.

S návrhem samoregulace přišel Spolkový svaz pro informační technologie, telekomunikace a nová média BITKOM. Reagoval tak na předchozí výzvu ministra vnitra, který oslovil firmy podnikající v Německu s žádostí o vytvoření kodexu v oblasti ochrany osobních údajů v online prostředí. BITKOM reprezentuje více než 1350 firem působících v Německu včetně předních hráčů, jako je Google, Microsoft, Nokia, Deutsche Telekom či Deutsche Post.

BITKOM nabídl zřízení zvláštního webu, jehož prostřednictví mohou Němci zjistit, jaká geolokační data o nich jsou k dispozici a jaká práva mají v otázce úpravy či odstranění těchto dat. Stejné požadavky mohou zájemci zasílat klasickou poštou nebo telefonovat na speciální vládní linku.

Firmy budou v případě schválení návrhu povinny zveřejnit na svém vlastním i centrálním webu informaci o tom, že se chystají fotografovat okolí. Stránky splňující tyto požadavky budou označeny zvláštním logem. Návrh zmiňuje i kontroly a pokuty, i když je zatím plně nespecifikuje.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle