Nejinovativnější země světa (1/2)

Kontinuální investice a leadership jsou těmi nejzásadnějšími faktory pro udržení inovačního pokroku. Globální investice do výzkumu a vývoje jsou důležité pro celosvětový hospodářský růst.

Ilustrační snímek

Globální lídři v oblasti inovací

Na prvních 10 pozicích Globálního indexu inovací se obvykle střídá těch samých 12 zemí. Tento rok se však do top desítky dostala také jedna země z regionu severní Afrika a západní Asie. Je jí Izrael, který je desátý. Izrael je světovým lídrem ve vývoji aplikací, v inovativních formách podnikání a také v tom, jakých výsledků dosahuje v oblasti nových znalostí a technologií.

Kde jsou ty nejinovativnější země?

Nejinovativnější země v žebříčku obchodní školy INSEAD jsou nadále většinou v Evropě.

Švýcarsko bylo první – už devátý rok v řadě. Vedly k tomu jeho výsledky v oblasti duševního vlastnictví a vlivu na životní prostředí. Druhé je Švédsko, které tomu vděčí především svým opatřením v oblasti vzdělávání a rozšiřování znalostí. Spojené státy byly třetí.

Nizozemsko (bylo čtvrté) má skvělé výsledky v oblasti příjmů z duševního vlastnictví a také má kvalitní regulaci. Spojené království bylo páté díky vědeckým publikacím a univerzitám. Finsko (šesté) si velmi dobře vede v oblasti patentů, právního státu a řešení insolvencí. Dánsko (sedmé) je dobré v používání ICT a poskytování veřejných služeb online. Německo skončilo deváté.

Singapur (osmý) je asijským lídrem v oblasti inovací.

Čína v žebříčku nadále stoupá. Daří se jí v oblasti patentů a vývozu moderních technologií. Vietnam je nejlepší zemí pro inovace v sekci zemí s nižšími středními příjmy. Thajsko a Vietnam atakují 40. příčku žebříčku. Některé části Asie se tedy hodně zlepšují, zatímco jiné regiony, jako jsou Latinská Amerika a Afrika, se v inovacích rozvíjejí znatelně pomaleji.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Nejinovativnější země světa (1/2)

Aktuální

Nejinovativnější země světa (2/2): Zdravotnictví je budoucnost