Nej(ne)bezpečnější automobily pro rok 2018

Nejméně závadové automobily jsou Mercedes SLK, Volkswagen Golf Sportsvan a Mercedes třídy B. Nejvíce závad naopak vykazují Kia Sportage, Fiat Punto a Dacia Logan. Vyplývá to ze statistiky poruchovosti automobilů, kterou každoročně vydává německá síť stanic technické kontroly TÜV.

TÜV Report 2018

Studie TÜV Report 2018, kterou právě zveřejnil svaz německých organizací TÜV (VdTÜV), konstatuje, že bezpečnost vozidel se trvale pohybuje na vysoké úrovni. Přispívá k tomu kvalita výroby a pravidelná údržba především firemních vozů, kterých je stále více.

Počet vozidel, která projdou technickou kontrolou zcela bez závad, se v porvání s minulým rokem snížil o 0,6 procentního bodu na 66,1 procenta. Počet vozidel, která kontrolou neprojdou kvůli závažné závadě, stoupl o 0,2 procentního bodu na 19,9 procenta. Počet aut s méně závažnými závadami mírně klesá. Podíl vozidel, která musela být stažena z provozu jako nebezpečná, je již řadu let stejný: 0,1 procenta.

Nejvíce (přibližně pětina) vozidel se potýká s problémy s osvětlením. Nápadné je především mírné zhoršení o 2,2 procenta u potkávacích světel. To souvisí s prudkým vývojem technologií LED světel, xenonů a tzv. laserových světel vyšší třídy. Může to souviset i s integrací mnohem více světelných zařízení do sériového vybavení novějších vozidel.

Nejméně a nejvíce poruchová vozidla

Vítězem studie TÜV Report 2018 je Mercedes SLK s průměrným podílem významných závad 2,0 procenta. Druhé místo obsadil VW Golf Sportsvan (podíl závad 2,5 procenta). O třetí místo se dělí Mercedes třídy B, který v předcházejícím roce obsadil druhou příčku, a znovu Mercedes GLK.

TÜV Report zpracovává žebříčky poruchovosti vozidel s ohledem na jejich stáří – kategorie 2–3 roky, 4–5 let, 6–7 let, 8–9 let a 10–11 let. Prohlédněte si tyto žebříčky z TÜV Reportu 2018, které zveřejnil časopis Auto Bild. TÜV Report 2018

Pokud jde o jednotlivé třídy, ve třídě „mini“ zvítězil Opel Adam (3,8 procenta). U malých vozidel je znovu první Mazda 2 (2,7 procenta). V kompaktní třídě dosáhl nejlepších hodnot znovu Mercedes třídy A (3,3 procenta). Ve střední třídě porazilo Volvo V40 (3,0 procenta) Mercedes třídy C (3,4 procenta). Ke změně došlo také ve třídě VAN – loňského vítěze Mercedes třídy B porazil celkově druhý Golf Sportsvan a třetí Mercedes GLK si polepšil také ve třídě SUV.

Největším počtem závad na technické kontrole trpěla opět Kia Sportage s podílem 12,6 procenta. Těsně nad ní se umístily modely Fiat Punto (12,3 procenta) a Dacia Logan s 12,2 procenta. 

TÜV Report

Studii TÜV Report každoročně zveřejňuje svaz TÜV (VdTÜV) a je považována za jeden z nejdůležitějších nezávislých zdrojů rad pro řidiče, zejména při nákupu ojetých vozidel. Jsou do ní zahrnuty všechny výsledky technických kontrol ze všech podniků TÜV v Německu – v roce 2018 celkem 8,8 milionu technických kontrol od července 2016 do června 2017.

-kk-