Nechte své tělo pamatovat si za vás

Heslo do počítače může být buď dobře zapamatovatelné, nebo bezpečné. Oboje spolu však dohromady nejde. Díky biometrii si však nemusíte pamatovat žádná složitá spojení, a přesto můžete být klidní, že jsou vaše data v relativním bezpečí. Přihlašujte se otiskem prstu.

Cena snímačů otisků prstů klesá, a tak se stávají běžným vybavením stále levnějších počítačů, nejčastěji notebooků. Právě u přenosných PC má zajištění největší význam. Podle průzkumu společnosti Gartner ztratilo někdy firemní notebook devět procent Němců, 27 procent Belgičanů a 68 procent Britů.

Stejně účinný jako snímač otisků je i snímač dlaně. Třeba společnost Fujitsu nabízí počítačovou myš, která má čtečku ruky přímo na sobě.

Z pohledu přesnosti určení osoby je ještě dokonalejší přihlašování založené na rozpoznávání sítnice. Kromě profesionálních řešení nevyžadují tyto systémy speciální vybavení. Postačí webová kamera doplněná patřičným programem.

Podobné je to i s identifikací obličeje. Tu často doprovází funkce automatického odhlášení. Jakmile člověk od počítače vstane a obličej zmizí ze záběru, stroj se během několika vteřin uzamkne.

-hp-
Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz