Nebezpečí z internetu - počítačoví červi

Často diskutovaným problémem dnešního internetu se stala problematika počítačových červů. Ti bývají mnoha uživateli často mylně zaměňovány za běžné viry, avšak princip jejich činnosti je odlišný. Červi se stejně jako viry šíří bez vědomí uživatele, ale nepoužívají k tomu nosiče v podobě jiné aplikace. Jejich činnost není závislá na parazitování v jiných programech, šíří se samostatně na nižší vrstvě síťového modelu.

Označení „červ“ se vžilo i pro nákazy šířené pomocí e-mailových příloh. V tomto případě padá vina hlavně na hlavy naivních uživatelů, kteří si neodpustí otevření podezřelé přílohy. Některé vyspělejší červy se dokonce mohou šířit nezávisle přímo prostřednictvím SMTP protokolu.

V poslední době je největší hrozbou červ Zotob, který útočí na operační systémy Windows. K šíření mu posloužila chyba v Plug and Play, proto nemáte-li ještě nainstalovanou odpovídající záplatu, můžete tak učinit na stránkách Microsoftu. Samozřejmostí preventivní obrany je také správně nakonfigurovaný firewall.

Řada velkých společností byla ochromena některou z variant červu Zotob, chyba však leží na bedrech zaměstnanců. Červ se do chráněné firemní sítě dostane těžko, ale pracovník, který přinese infikovaný notebook a připojí ho, se stává ideálním iniciátorem červí laviny. Zažily to například CNN a New York Times.

Zajímavá je také vzájemná nevraživost mezi jednotlivými červy. Pokud se v systému vyskytnou dva „znepřátelení“ červi, jeden zaútočí na druhého a odstraní ho, aby měl celý systém pro sebe.

Obecná doporučení obrany proti červům jsou následující:

- neotevírat podezřelé e-mailové přílohy, zejména ty od neznámých adres
- pravidelně aktualizovat systém a veškerý software
- kvalitní antivirový program, pravidelné testy
- správně nakonfigurovaný firewall

-ds-

Zdroj: Lupa - server o českém internetu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lupa