Nebezpečí číhá uvnitř

Před půl stoletím se na bezpečnost firem nahlíželo tak, že je třeba hlídat především hmotné vybavení, aby jej neodnesl zloděj. Dnes je však bezpečnost daleko více otázkou počítačových sítí. Pokud firmy nemohou zákazníkům nabídnout důvěru ve svoji síť, nemohou rozvíjet ani své obchodní strategie.

Bezpečnost firem narušují v dnešní době například počítačové viry, hackeři a špionážní programy, kterým se však nelze bránit pouze technologickou cestou. Vždy je to totiž zaměstnanec, kdo klikne na přílohu nevyžádané elektronické pošty a může tak rozšířit virus po celé firmě. Může mít při tom nainstalovaný i ten nejnovější zabezpečovací software, který tomu nezabrání.

Firmy si začínají uvědomovat, jaké nebezpečí pro ně v tomto smyslu znamenají vlastní zaměstnanci. Začínají proto zavádět školící programy, v nichž se zaměstnanci dozvědí, jak správně zacházet s informačními technologiemi. Odborníci však varují před tendencí řady zaměstnanců ignorovat bezpečnostní doporučení a doporučují zavádět ve firmách také přesná pravidla použití počítačů.

-kk-

**Datum vydání:** X/2004
Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com