Naučte zaměstnance pracovat se sociálními médii

Mnoho zaměstnanců považuje za bezproblémové uveřejňování informací o svých zaměstnavatelích na sociálních sítích, jsou-li podle nich pravdivé. To však může být pro firmy nebezpečné.

Podle průzkumu mezinárodní pojišťovací společnosti Travelers umisťuje na sociální weby informace o svých zaměstnavatelích každý osmý respondent. Může se tak stát, že zveřejní důvěrné informace, které mohou zaměstnavatele nenávratně poškodit.

Dvě třetiny respondentů dále uvedly, že jejich zaměstnavatel nemá pravidla pro používání sociálních sítí. Výzkum proto doporučuje:

- Vytvořte politiku pro používání sociálních sítí. Vytvořte pravidla, která upraví používání sociálních sítí v zaměstnání a také instruují zaměstnance, co mohou a nemohou publikovat na externích webech.

- Komunikujte a školte zaměstnance. Komunikování o pravidlech pomůže zaměstnancům lépe pochopit, co je přijatelné. Měli byste jim poskytnout školení, jak používat sociální média, včetně e-mailu, instant messagingu, blogování a webových stránek.

- Prosazujte dodržování své politiky. Měli byste si připravit proaktivní i reaktivní plán pro řešení případů, kdy zaměstnanci poruší vaše pravidla.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork