Nástrahy sociálních webů v profesionálních vztazích

Hranice mezi osobním a profesionálním používáním sociálních webů rychle mizí v závislosti na tom, jak lidé stále častěji používají stránky typu Facebook i pro pracovní účely. Pokud však přemýšlíte o tom, že byste svého šéfa zařadili mezi své přátele na Facebooku, dobře si to rozmyslete.

Podle nedávného výzkumu mezinárodní personální agentury OfficeTeam by to bylo nepříjemné 47 % šéfů. 48 % vedoucích pracovníků by pak bylo nepříjemné, kdyby si je jako přátele označil ještě vyšší šéf. Do jisté míry to lze řešit vytvořením speciální skupiny pouze pro profesionální kontakty.

Článek upozorňuje na běžné situace, které mohou na sociální webech nastat a radí, jak je řešit.

- Přiložíte nevhodnou fotografii. V takovém případě byste ji měli odstranit nebo přinejmenším zajistit, aby byla viditelná jen blízkým přátelům.

- Za přítele vás označí někdo, s kým se nechcete spojit. Pokud se do seznamu vašich přátel přihlásí kolega, přijměte jej. Nechcete-li s ním však sdílet vše, přidejte jej pouze na seznam kolegů a ohlídejte si své bezpečnostní nastavení.

- Zvažujete, že se stanete on-line přítelem svého šéfa. Může to vypadat jako přirozené rozšíření vaší každodenní komunikace, dobře to však uvažte. Může se to stát nepříjemným pro obě strany.

- Chcete vstoupit do různých skupin. Můžete vstupovat do všech skupin, které vás zajímají. Máte-li však mezi přáteli své kolegy a nechcete, aby to viděli, zkontrolujte své bezpečnostní opatření.

- Chcete být fanouškem určitých stránek. Zde už je třeba větší pozornosti. Facebook totiž neumožňuje, aby vaše oblíbené stránky neviděl kdokoli z vašich přátel.

- Máte rádi testy. Zastavte se a uvažte, než zveřejníte své výsledky v zábavných testech, které jsou také viditelné všem vašim přátelům.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer