Na evropský trh se blíží jednotná nabíječka pro mobilní telefony

Evropská komise oznámila s odvoláním na rozhodnutí standardizačních úřadů CEN-CENELEC a ETSI schválení požadavků na univerzální nabíječku pro mobilní telefony v Evropské unii. Jednotné nabíječky by se tak mohly objevit již v prvních měsících roku 2011.

Eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani označil schválení parametrů pro jednotné nabíječky za skutečně výhodné řešení pro všechny zúčastněné strany, jelikož usnadní život zákazníkům, sníží objem odpadu a prospěje firmám.

Standardizační úřady jednaly rychle

„Jsem velmi rád, že evropské standardizační úřady v krátkém čase splnily naše požadavky a vytvořily technické standardy pro jednotnou nabíječku pro mobilní telefony. Nyní je na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s novými nabíječkami,“ uvedl Tajani.

Přední světoví výrobci mobilních telefonů jako Apple, LG, Motorola, Nokia, Samsung či Sony Ericsson, podepsali dohodu o sjednocení nabíječek s konektorem ve formátu Micro-USB již v červnu 2009. Evropská komise pak v prosinci 2009 pověřila standardizační úřady, aby sestavily požadavky pro jednotnou nabíječku.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa