Na chvíli vypněte

Pro řadu lidí je nepříjemné, když mají vypnout mobilní telefony, například při poradě nebo v průběhu lekce s koučem. Někteří se navíc necítí jen nepříjemně, ale propadají vzteku, když mají své telefony vypnout i na krátkou chvíli. Může to působit úsměvně, ale skutečnost je taková, že takto dochází z poškozování mezilidských vztahů.

S vypnutým mobilním telefonem se můžeme plně soustředit na situaci, kterou právě řešíme. Jsme plně přítomní a můžeme se lépe vcítit do druhých lidí. Srovnejte si to se situací, kdy pouze jste na určitém místě, ale počítáte s vyrušeními, a nemůžete se tudíž plně soustředit na kontakt s ostatními.

Nejde o to, že by mobilní telefony byly špatné. Naopak, mohou zachránit život, udržovat důležitá spojení. Závislost na čtyřiadvacetihodinové přítomnosti na telefonu po sedm dní v týdnu nás však zbavuje schopnosti navazovat intimní vztahy s druhými i sami se sebou. Přibývá lidí, kteří po určité době pociťují, že telefonáty a e-maily nevytvářejí skutečný kontakt s ostatními.

Proč je tak obtížné vypnout na chvíli telefon? Pro řadu z nás je potvrzením, že existujeme a jsme důležití. Máme pracovní telefonáty, tudíž jsme. Když pak máme telefon vypnout, je to jako ztráta identity. Po určité době však přichází zjištění, že pokud je naše identita jen pracovní funkce a objem každodenních telefonátů, jsme jako roboti. Začínáme ztrácet objektivní náhled na věci kolem sebe. Proto má vypnutí mobilu své velké výhody.

Pro mnoho lidí je to obtížné. Sami se bojí, co může přijít, když nebudou neustále na příjmu. Každý by se však měl umět rozhodnout, co je zdravé pro jeho kariéru i soukromý život.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues