Může Internet zničit firmu?

Podle nové zprávy mohou být internetové aplikace nejhorším firemním nepřítelem. Nedostatečně chráněné programy spolu se zaměstnanci, kteří se „chytí na udičku“ jako phishing (rhybaření – podvodná technika k získání citlivých údajů) znamenají nové hrozby pro firemní IT bezpečnost.

Nárůst využívání internetových nástrojů vyžaduje další bezpečnostní opatření, v řadě případů ale obchodníci s bezpečnostním softwarem ještě nevyvinuli efektivní ochranu. Nové hrozby tlačí na vedení IT s tím, jak firmy nakupují internetové aplikace pro zvýšení efektivity a spolupráce za účelem úspory nákladů.

Hackeři hledají slabiny těchto aplikací, kdy chtějí infikovat další připojené počítače, nebo ukrást data z neochráněného počítače. Tato citlivá místa jsou často na vrub nevhodnému systému kódování od vývojářů.

K odražení takové hrozby doporučují odborníci využívat několik firewallů a prohledávacích nástrojů specificky navržených pro takové aplikace. Nezřídka zaviní problém i důvěřiví zaměstnanci, kteří následují instrukce nevyžádaného e-mailu, a umožní tak prolomení do firemního systému. Doporučuje se proto zaměstnance otestovat jednou za čas zkušebními e-maily a kontrolovat, zda a kdo se „chytí“. Vhodné je i proškolení a monitorování.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight