Může červené víno prodloužit život?

Resveratrol je jednou z ingrediencí v červeném víně, která v listopadu loňského roku zaplnila titulní stránky. Vědci demonstrovali, že tato látka udržela překrmovanou myš na stejné váze, zlepšila výrazně její fyzickou kondici a navíc u ní zpomalila proces stárnutí. Jen málo lékařských objevů způsobilo takový poprask.

Klíčová otázka, kterou vznesla média, ale nebude zodpovězena v laboratoři Harvardu, odkud právy unikly. Původcem této senzace je biotechnický závod Sirtris Pharmaceuticals, kterému se zatím dostalo jen málo pozornosti médií.

Jeho cílem je údajně vyvinout lék, který dokáže zároveň posílit zdravotní stav podobným způsobem, jak bylo demonstrováno na myši. To ale nezachycuje plně závratný příslib, který firma nabízí. Pokud uspějí, může jejich lék zabránit vzniku, nebo zpomalit postup celé řady nemocí od cukrovky po Alzheimerovu chorobu a rakovinu. Droga může mít navíc velmi provokativní „vedlejší účinek“ – prodlužovat život. Sitris ale, stejně jako většinu začínajících biotechnických firem, čeká řada překážek, které bude muset absolvovat.

-av-
Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com