Mixování internetových stránek - nový pojem Mashup

Slovo Mashup pochází z hudební oblasti, kde se užívá k popsání mixování písní. Představuje ale také nový druh internetových stránek, který má velkou šanci ovlivnit vývoj internetových aplikací i služeb.

Mashup bere obsah z většího počtu libovolných internetových stránek,  míchá je dohromady a vytváří tak zcela nový obsah. Jeden z nejpokročilejších Mashupů je například ChicagoCrime, stránka vyvinutá novinářem a vývojářem A. Holovatym. Ten se nejdříve napojil na veřejně přístupné stránky policie v Chicagu, které obsahují rozsáhlou databázi informací. Pak spojil tato data s Google Maps a vytvořil snadno použitelného kriminálního průvodce. Pokud byste tedy byli z Chicaga, můžete si zde snadno vyhledat všechny spáchané zločiny a přestupky ve vašem sousedství, kdy každý zločin bude na mapě odlišen různě barevným „balonkem“.

Mashupy se pojí přímo s obsahem na jiných adresách, takže nejen že máte stále čerstvá data, ale také to umožňuje rozsáhlejší manipulace.

Mashupy mají budoucnost mimo jiné díky tomu, že je nyní možné vytvářet dynamické a interaktivní webové stránky a k tomu nutné aplikace jsou stále dostupnější. Kombinace těchto standardů a nástrojů se nazývá AJAX (Asynchronous JavaScript a XML).

Potenciál Mashupů je ale mnohem větší, proto jej vítají i internetoví giganti jako Yahoo, Amazon a Google. Například Amazon.com vyvinul internetové stránky A9, které umožňují uživatelům vytvářet své vlastní Mashupy.

Mashupy by také brzy mohly mít vliv na obchodní svět. Firmy se budou muset rozhodnout, zda umožní ostatním míchat obsah jejich stránek a pokud ano, zda jim to usnadní tím, že adoptují API.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight