Miliony lidí trpí závislostí na mobilech

Moderní komunikační technologie přinášejí řadu výhod. Na druhou stranu jsou však také zdrojem stresu a nového typu fóbií. Jednou z nich je strach ze ztráty kontaktu pomocí mobilního telefonu, tzv. nomophobia (z anglického „no mobile phobia“).

Podle nedávného britského výzkumu by mohla postihnout až 53 procent uživatelů. V současnosti jí trpí více než 13 milionů Britů. Ti na svých mobilech závisejí do té míry, že hladina jejich stresu okamžitě stoupá, odpojí-li se od mobilní sítě, postihne-li je vybití baterie nebo si mobil zapomenou. Může to vést až k záchvatům paniky.

 

Hlavním důvodem závislosti na mobilu je potřeba zůstat v kontaktu s přáteli a rodinou. Každý druhý dotázaný Brit uvedl, že mobil nikdy nevypíná právě z tohoto důvodu. Každý desátý nevypíná mobil kvůli práci. Každý devátý pak přiznal, že když vypne svůj mobil, je velmi nervózní. Odborníci jim proto radí, aby vždy měli dostatečně vysoký kredit, nosili u sebe nabíječku a telefonní kartu pro případ nouzových telefonátů a dali svým blízkým alternativní telefonní spojení.

 

Další tipy radí zaznamenávat si důležitá telefonní čísla z mobilu pro případ, že o něj přijdete a nosit jej v zavřené kapse či tašce za účelem snížení rizika ztráty nebo krádeže. Nejvíce byste se však měli snažit osvobodit od závislosti na mobilu a jednoduše jej vypínat.

-kk-

Zdroj: Daily Mail
Zobrazit přehled článků ze zdroje Daily Mail