Mikromomenty usnadní práci

Smartphony jsou užitečnými nástroji pro vyřizování pracovních věcí takříkajíc za chodu. Někdy však naši pozornost zaměstnávají až příliš. Nebezpečí vážného narušení rovnováhy pracovního a osobního života hrozí zejména tehdy, pokud si na svém mobilním zařízení zvykneme neustále kontrolovat příchozí e-maily.

Dermot Crowley z australské společnosti Adapt Training Solutions učí obchodní vůdce, jak produktivněji využívat mobilní technologie. Základem efektivního využití času jsou podle něho tzv. mikromomenty. To jsou časové úseky v řádu minut, kdy čekáte, než začne nějaká další činnost – např. před začátkem porady, ve frontě apod.

„Nejhorší je mít den plný porad a vrátit se k počítači, kde na vás čeká 200 nepřečtených e-mailů,“ vysvětluje Crowley. Sám se drží tohoto postupu a vyřizuje e-maily pomocí mobilního zařízení například v čekárně u lékaře. Mikromomenty dokáží ušetřit osobní čas, který by jinak manažeři museli věnovat práci večer nebo o víkendu.

Důležité však je používat mobilní zařízení skutečně tak, aby pomáhala ušetřit čas, nikoli vás o něj připravovala. Každý by měl vědět, kdy je vypnout. Neměli byste cítit nutkání kontrolovat je každých pět minut. Uvědomte si, že nemusíte ihned přijímat každý hovor nebo zprávu. Moderní komunikační zařízení dnes obsahují funkcionality, které rozliší za vás, zda vás po pracovní době kontaktuje někdo důležitý, nebo ne. Stačí se naučit, jak si nastavit kontakty do profilů.

Ujistěte se, že znáte své mobilní zařízení. Měli byste vědět, jaké výhody vám může nabídnout. Když budete zároveň vědět, čeho chcete díky tomuto zařízení dosáhnout, lépe pochopíte jeho silné i slabé stránky.

-kk-

Zdroj: News.com.au - australský zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje News.com.au