Microsoft usiluje o patent na "špionážní" software

Společnost Microsoft pracuje na vývoji softwaru ve stylu Velkého bratra, který bude na dálku monitorovat produktivitu, fyzický stav a kompetence zaměstnanců. Systém spojí zaměstnance s počítači pomocí bezdrátových senzorů, které budou měřit jejich metabolismus.

Umožní tak manažerům sledovat výkonnost zaměstnanců na základě měření jejich srdeční činnosti, mozkových signálů, tělesné teploty, pohybu, výrazu obličeje nebo krevního tlaku. Odbory se však ozývají s obavami, že by pak zaměstnanci mohli být propouštěni na základě toho, jak počítač vyhodnotí jejich fyziologický stav.

Technologie pro neustálé monitorování zaměstnanců se dosud využívaly pouze u pilotů, hasičů nebo astronautů. Nyní by se však poprvé mělo jednat o systém určený pro běžná pracoviště. Měl by umět také automaticky detekovat frustraci či stres zaměstnanců a nabízet příslušnou pomoc. Fyzické změny jednotlivých zaměstnanců se budou porovnávat s jejich psychologickými profily, vymezenými na základě jejich věku, váhy a zdraví. Jakmile systém zaznamená zvýšenou srdeční činnost nebo výrazy obličeje signalizující frustraci či stres, upozorní manažera.

Podle představitelů odborů, právníků a organizací na ochranu občanských práv nebude tento systém bezproblémový. Naopak s sebou nese řadu velmi závažných otázek týkajících se soukromí zaměstnanců. Americký patentní úřad již potvrdil, že tento systém byl zaregistrován. Podle právníků specializujících se na patenty, by mohl být do roka odsouhlasen.

Microsoft zatím svou novou aplikaci nekomentuje. Vydal pouze prohlášení, v němž zdůraznil, že má po celém světě více než 7000 patentů a je hrdý na jejich kvalitu a přínosy. Nemá ve zvyku předem komentovat patenty, které mohou v rámci schvalovacího procesu projít ještě mnoha úpravami.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online