Máte mobil? Vidíme vás!

Bezdrátový průmysl se rychle rozvíjí a většina lidí z jeho výdobytků těží. V současné době se hodně diskutuje o nově vyvíjených technologiích bezdrátových lokalizačních služeb. Možnost lokalizovat uživatele mobilního telefonu je z hlediska osobní bezpečnosti nesporně přínosem. Na druhou stranu se však ozývají hlasy volající po zachování soukromí.

Informace o tom, kde přesně se daná osoba nachází mohou být snadno zneužity. Problém je v tom, že způsob manipulace s osobními daty závisí pouze na mobilních operátorech. Nedůvěra zákazníků je, a zdá se stále bude, bude vysoká.

Vývojáři těchto služeb počítají s využitím zmíněných dat například při tísňových voláních. Proto je třeba mít možnost lokalizovat mobilní telefon příslušné osoby v okruhu 100 metrů. Jejich ušlechtilý záměr je však halen komerčními snahami potenciálních tržních partnerů. Kdo potom zaručí uživateli ochranu před nechtěnými marketingovými materiály? Mohl by to být zákon typu amerického **Telecommunications Protection Act** z roku 1991.

Vždy bude existovat někdo, kdo bude vědět přesně, kde se nacházíme. Měla by to být zodpovědná a bezúhonná osoba. Doufejme tedy, že mobilní operátoři vědí, o jak citlivé téma tady běží.

**Datum vydání: VII/2002**
Zdroj: E-commerce Times - Magazín o e-komerci
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-commerce Times